Malinové makronky

Ingredience
Těsto:
-
2 bílky
-
80 g mletých loupaných mandlí
-
130 g moučkového cukru
-
30 g cukru krupice
-
1 kávová lžička červené potravinářské barvy v prášku
Náplň:
-
7,5 cl smetany
-
100 g bílé čokolády
-
15 g másla
-
několik malin
Postup
Mandlový prášek a moučkový cukr rozmixujeme a prosijeme přes jemné síto.
Bílky dáme do nádoby, kterou postavíme do vodní lázně (voda se nesmí vařit, aby se bílky nezačaly srážet), zahřejeme, aby byly pouze vlažné, trochu je přitom šleháme metličkou.
Sundáme z vodní lázně a šleháme elektrickýcm šlehačem nejdřív při menší rychlosti, když bílky zbělají, zvýšíme rychlost a přisypeme cukr krupici. Šleháme, dokud nezískáme lesklý a pevný sníh, trvá to několik minut. V této chvíli přidáme lžičku červeného malinového barviva (můžeme přidat místo něj třeba kakao, nebo nechat makronky jen tak). Ještě šleháme, až se všechno pěkně spojí.
Přisypeme směs mandle-cukr ve čtyřech až pěti dávkách a mezi každou vždycky pečlivě a opatrně zapracujeme d sněhu. Výsledkem musí být lehké, ale viskózní těsto. Naplníme s ním cukrářský sáček s jednoduchým zdobítkem bez vroubků a na plech, vyložený papírem na pečení stríkáme kolečka o průměru asi 3,5 cm, asi 2 cm od sebe.
Necháme v chladnu 40 minut zaschnout.
Troubu vyhřejeme na 160°C. Plech s makronkami položíme na dva prázdné plechy (makronky nám tak vyběhnou nahoru a nerozpliznou se do šířky) a pečeme na horkovzduch 10 minut. Pak snížíme teplotu na 140°C a dopečeme ještě 3–4 minuty.
Necháme je vychladnout na plechu, sundáme a vychladlé slepujeme po dvou lžičkou náplně. Necháme v chladnu odpočinout nejlépe do druhého dne.
Náplň:
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Čokoládu nalámeme, zahřejeme smetanu a nalijeme na čokoládu. Rozmícháme, necháme zchladnout, pak zašleháme máslo a pokrájené maliny.