Sachrův dort

Ingredience

  • 130 g nejlepší kvality hořké čokolády na drobno posekané

  • 135 g másla pokojové taploty

  • 150 g pudrového cukru

  • 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělené na bílky a žloutky

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 110 g jemného krystalového cukru

  • 125 g polohrubé mouky

Postup

Mřížku v troubě umístit doprostřed. Předehřát troubu na 200°C. lehce vymastit máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihnout z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložit ho dovnitř. Papír taktéž pomastit. Nakonec celou formu poprášit moukou a její přebytek vyklepnout.

V ohnivzdorné misce rozpustit čokoládu nad velice horkou vodou, ale tu nevařit. Odstavit misku a za stálého míchání nechat čokoládu zchladnout.

V míse našlehat máslo (lze v robotě, nebo ručním šlehačem) dohladka. Potom opatrně do něj zašlehat pudrový cukr a vše našlehat do světla a lehka. Zašlehat dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stírat stěny mísy. Nakonec dovnitř zamíchat čokoládu a vanilkový extrakt.

V čisté míse vytřené citronem našlehat bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých lesklých kopečků. Pozor bílky nepřešlehat.

Asi 1/4 našlehaných bílků vložit do čokoládové směsi a tím ji nadlehčit. Potom dovnitř lehce vložit zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné.

Polovinu mouky přesít na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložit dovnitř. Pokračovat s druhou polovinou mouky. Dávat pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly.

Hmotu stejnoměrně rozetřít do připravené formy a upéct ji asi po 45 minut, až zapíchnutá špejle doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendat jej na mřížku, sloupnout papír a obrátit jej tak jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Nechat ho úplně vychladout na mřížce.

Jak dát dort dohromady. Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozříznout. Zarovnat také vrch korpusu tak, aby byl rovný.

Položit jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřít ji připravenou marmeládovou glazůrou. Nahoru přiklopit druhou půlku korpusu a potřít celý vrch i strany marmeládovou glazůrou. Korpus položit na mřížku nad pečícím papírem vyloženým plechem a nechat korpus pořádně vystydnout a glazůru zaschnout.

Připravit polevu, která musí být čerstvě připravená a teplá. Nalít všechnu polevu nahoru korpusu a je-li nutné tak ji uhladit dlouhou cukrářskou špachtlí . Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam nanést trochu stékající polevy pomocí špachtle. Nechat polevu skoro zaschnout a potom dort přenést na servírovací mísu. Vložit do chladničky a polevu nechat úplně ztuhnout.

Vyjmout dort z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájet dort pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Dílky poskládat na talířky a vedle nich položit trochu oslazené šlehačky

TIP: Na šlehačku potřebujem 250 ml 36 – 40% šlehačky velice dobře vychlazené + 2 lžíce mletého cuku a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Je dobré přidat špetku maizeny, která pomůže šlehačce zůstat po delší dobu našlehanou. Při šlehání dát pozor, aby se šlehačka nepřešlahala!Je lépe mít měkkou šlehačku.

Stane-li se Vám, že přešleháte šlehačku a na dně misky máte tekutinu, tak našlehat šlehačku znovu, aby se tekutina zašlehala dovnitř.