Medovník

Ingredience

Těsto:

  • 450g hladká mouka

  • 185g cukr moučka

  • 185g másla nebo margarínu

  • 1 vejce (větší)

  • 1,5 ČL sody

  • 1,5 PL medu

  • 4 PL mléka nebo smetany ke šlehání

Krém:

250g smetany ke šlehání
250g zakysané smetany
250g cukr moučka
250g strouhaných ořechů (nejlépe vlašské)

Cukrový rozvar:

32g cukr krupice
20g vody Řádně provaříme a nalijeme 10 ml rumu.

Postup

Těsto:

Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní párou do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Studenou směs nalijeme do misky s moukou a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce. Poté vyválíme na 5 stejných tvarů (nejlépe kulatý) propícháme vidličkou. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu,
při teplotě 180–200°C. Po upečení ihned oddělujeme od plechu.

Krém:

Smetanu ke šlehání uvedeme do varu a přidáme strouhané ořechy povaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme na nižším stupni. Po vyšlehání zamícháme zbylé ořechy,
zakysnou smetanu a cukr.

Cukrový rozvar:

Každý upečený plát potřeme rozvarem a krémem slepíme dohromady. Boky i vršek také potřeme krémem. Poté posypeme strouhaným perníkem (vršek i boky), a na vrch ještě nasekáme ořechy.