Medovník
Ingredience
Těsto:
-
450g hladká mouka
-
185g cukr moučka
-
185g másla nebo margarínu
-
1 vejce (větší)
-
1,5 ČL sody
-
1,5 PL medu
-
4 PL mléka nebo smetany ke šlehání
Krém:
250g smetany ke šlehání
250g zakysané smetany
250g cukr moučka
250g strouhaných ořechů (nejlépe vlašské)
Cukrový rozvar:
32g cukr krupice
20g vody Řádně provaříme a nalijeme 10 ml rumu.
Postup
Těsto:
Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní párou do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Studenou směs nalijeme do misky s moukou a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce. Poté vyválíme na 5 stejných tvarů (nejlépe kulatý) propícháme vidličkou. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu,
při teplotě 180–200°C. Po upečení ihned oddělujeme od plechu.
Krém:
Smetanu ke šlehání uvedeme do varu a přidáme strouhané ořechy povaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme na nižším stupni. Po vyšlehání zamícháme zbylé ořechy,
zakysnou smetanu a cukr.
Cukrový rozvar:
Každý upečený plát potřeme rozvarem a krémem slepíme dohromady. Boky i vršek také potřeme krémem. Poté posypeme strouhaným perníkem (vršek i boky), a na vrch ještě nasekáme ořechy.